Pozovite za pomoć prilikom kupnje ili za informacije o proizvodima Više o pomoći
Bazenska tehnika » Početna
 

Bazeni - oprema

Bazen vam jednostavno i mi kompletno opremimo!
Imamo više od 10 godina iskustva sa opremom i održavanjem bazena svih vrsta. Više o modelima bazena, načinima gradnje te mogućnosti različite opreme, pogledajte na web stranici.

Bazenske kupole

Potpuna zaštita za vaš bazen. Pomična kupola je također i najsigurniji način za spriječavanje nesretnih događaja radi bazena, pošto je kod zatvorene kupole u potpunosti onemogućen pristup bazenu maloj djeci ili domaćim životinjama.

Gradnja bazena - savjeti za samograditelje

Prije početka gradnje, potrebno je voditi računa o slijedećem:

Kakav bazen želim?

To je prvo pitanje koje si morate postaviti prije odluke o izgradnji bazena. U nastavku navedeno je nekoliko ključnih pitanja na koja morate znati odgovor prije početka gradnje bazena.

Vanjski bazeni i unutarnji bazeni

Želite bazen u kojem ćete pronaći osvježenje tijekom vrućeg ljeta, ili bazen u kojem ćete uživati tijekom čitave godine ?

Vanjski bazeni
Ukoliko nemate namjeru bazen koristiti tijekom zime, jednostavno se odlučite na vanjski bazen. Tijekom vrućih proljetnih dana bazen se može koristiti za odmor i opuštanje svako poslijepodne ili tijekom vikenda odnosno slobodnih dana. Iako se vanjski bazeni upotrebljavaju većinom tijekom ljeta, sezonu kupanja može se produžiti upotrebom bazenskih kupola ili dogrijavanjem vode uz kombinaciju sa termopokrivačem.

Unutarnji bazeni
Ukoliko planirate koristiti bazen tijekom čitave godine, unutarnji zatvoreni bazen je pravo rješenje za vas. Kada je bazen izgrađen unutar zgrade, može ga se koristiti tijekom čitave godine, posebno u zimskim mjesecima kada su dani kratki a poslijepodnevne šetnje otpadaju. U većini slučajeva bazen je dio wellness prostora zajedno sa masažnim bazenom ( whirlpool-om ), saunama i napravama za razgibavanje, koje su odličan izbor za zimski period kada je manja mogućnost razgibavanja u prirodi.

Gradnja bazena – Želite bazen izgraditi sami ili gradnju prepustiti stručnjacima?

Ukoliko bazen želite izgraditi sami, uz čim manje troškove, možete upotrijebiti već pripremljene KIT komplete, ili elemente za bazen u potpunosti izabrati prema vašim željama. Ili želite gradnju u potpunosti prepustiti stručnim osobama? Možda želite nešto između, znači određeni dio bi sami odradili, a ostalo prepustili stručnjacima? 

Bazen sa skimmerima ili bazen sa preljevnim kanalom?

Želite li nešto jeftiniji bazen sa skimmerima, ili skuplji i prestižniji bazen sa preljevnim kanalom? Više o razlici između ova dva modela bazena možete pronaći ovdje.

Iz čega će biti izgrađen bazen?

Po tehnologiji gradnje i upotrebi materijala razlikujemo više vrsta bazena kao : Betonski bazeni, poliesterski bazeni, bazeni sa folijom (LINER), montažni bazeni, INOX bazeni. Više o vrstama bazena možete pronaći ovdje.

Što sa održavanjem bazena nakon izgradnje?

Nakon izgradnje bazena potrebno je voditi brigu o čistoći bazena, kao i o dezinfekciji vode u bazenu. Možete se opredijeliti za ručno održavanje ili ugraditi neku od automatika za održavanje vode u bazenu.

Kome će sve biti namijenjen bazen?

Da li će to biti bazen za osobnu upotrebu ili će služiti za turističke namjene (seoski turizam, penzion, mini hotel, apartman,...). Ukoliko planirate bazen koji će biti namijenjen za javnu uporabu, svakako je bolje da projektiranje, gradnju i opremanje prepustitie stručnim osobama.

Koje vrste bazena postoje glede tehnologije izgradnje?

Glede tehnologije izgradnje postoje slijedeće vrste bazena:

MONTAŽNI BAZENI
To su bazeni koji se većinom mogu kupiti u većim prodajnim centrima i koji omogućuju postavljanje bazena za vrlo nisku cijenu. Većinom su sastavljeni iz limene konstrukcije i unutarnje obloge iz PVC folije, u pravilu nešto tanje ( do 0,8mm, većinom 0,4 ili 0,6mm ) koja je već tvornički zavarena u "vreću" koja se polaže u bazen. Ovakav slobodnostojeći bazen moguće je postaviti za nekoliko sati i odmah uživati u vlastitom kupalištu. MOntažne bazene može se postaviti na travnatu, pješčanu ili betonsku podlogu. Većina montažnih bazena je slobodnostojeća, no mmogu biti i djelimično ili u potpunosti ukopani. Neki bolji montažni bazeni vrlo su slični LINER bazenima.

Većinu montažnih bazen možete jednostavno postaviti sami.

LINER BAZENI
Klasični "liner" bazen može biti izgrađen iz betona, betonskih blokova ili može biti sastavljen iz ojačanih pločastih elemenata. Načelno, stijenka bazena može biti iz bilo kakvog materijala, bitno je da bude dovoljno snažna da podnese pritisak vode. U poslijednje se vrijeme sve više koriste stiroporni blokovi za gradnju stijenki bazena. Ovi blokovi omogućuju brzu gradnju i ostvaruju izuzetnu toplotnu izolaciju. Sa stiropornim blokovima STIROPOOL bazen možete izgraditi sami. Gradnja LINER bazena sa STIROPOOL blokovima ima niz prednosti pred ostalim načinima gradnje.

Bazen je moguće vrlo jedenostavno izgraditi pošto nema potrebe za oplatom kao kod betonskih bazena, bazen je odlično toplotno izoliran, a po završenoj gradnji stijenke su vrlo ravne, tako da je potrebno minimalno izravnavanje stijenki.

Također i postupak hidroizolacije bazena sa posebnom PVC folijom debljine 1,5mm prolazi vrlo brzo. Obično se foliju položi u bazen u toku jednog ili dva dana. Foliju polažu polagači sa završenim tečajem varenja folije kod proizvođača folije. Sama gradnja bazena na ovaj način puno je brža nego kod klasičnog betonskog bazena. 

Više o Liner bazenima pogledajte na strani:  LINER BAZENI

Za izgradnju Liner bazena trebate dobrog građevinara i dobrog bazenskog tehničara.

Liner bazen je moguće izgraditi i u samogradnji, na način da kupite već pripremljene komplete. Takvi kompleti su EASYPOOL bazeni.  Vidi stranu KIT kompleti za bazen 


POLIESTERSKI BAZENI
Poliesterski bazeni se većinom (ili min. 3/4) ukopavaju u tlo. Zbog izuzetno lijepih oblika i glatkih zaokruženih rubova, jednostavnosti ugradnje i održavanja, te dugog vijeka trajanja, poliestrski bazen je pravi izbor za kućni bazen. Zbog prihvatljive cijene i brze gradnje, poliesterski bazeni spadaju među najprodavanije bazene u zapadnoj Europi.

Poliesetrski bazeni se ugrađuju na različite načine glede osobine pojedinog bazena. Mogu se postaviti na šljunčanu podlogu ili na batonsku podlogu. Najčešće se postavljaju u kombinaciji sa montažnom strojarnicom. 

Za namještanje poliesterskog bazena potreban je građevinar i bazenski tehničar. Moguće je poliesterski bazen postaviti u samogradnji, posebno uz kupovinu već sastavljene montažne poliesterske strojarnice, preostaje vam samo spojiti elemente na bazenu (skimmer, povrat vode, dno,....) na pripremljene priključke na strojarnici. Vidi Montažne strojarnice


BETONSKI BAZENI
Prije dolaska novih i jeftinijih tehnologija izgradnje bazena ( montažni, liner, poliesterski, ... ), bazeni su se gradili iz betona. I danas vrijedi da su najbolji ( i najskuplji ) betonski bazeni, iako se svaka greška prilikom projektiranja i gradnje kasnije skupo naplaćuje. Zato je preduvijet za solidno izgrađen betonski bazen dobro izrađen projekt i sposoban građevinar.

Betonski bazeni mogu biti željenih oblika, obično su obloženi keramičkim pločicama ili mozaikom, ili premazani posebnom bojom za bazene.

Više o betonskim bazenima pogledajte na strani: BETONSKI BAZENI

Betonski bazen je moguće izgraditi i u samogradnji, na način da kupite već pripremljene komplete. To su KIT kompleti za betonske bazene koje možete pronaći na stranici KIT kompleti za betonski bazen

 

INOX BAZENI
Najnoviji način gradnje bazena je izrada bazena iz plemenitog čelika. Glavna prednost ovih bazena je u izuzetno izdržljivom materijalu i mogućnosti izrade prema narudžbi.

Manji bazeni mogu biti izrađeni u jednom komadu, te ih se poput poliesterskih bazena isporučuje već pripremljene. Drukčije, može se izraditi noseća konstrukcija bazena iz betonskih blokova ili betona, te se na istu polažu inox ploče koje se vare na licu mjesta. 

Inox bazen nažalost ne možete namjestiti sami.

 

 BETONSKI BAZENINOX BAZENPOLIESTERSKI BAZENLINER BAZENMONTAŽNI BAZEN
Cjenovni razred
Skupo
Vrlo skupo
Jeftino
Jeftino
Vrlo Jeftino
Zahtjevnost gradnje
Vrlo zahtjevnoVrlo zahtjevnoSrednje zahtjevnoSrednje zahtjevnoJednostavno
Primjeran za vrt
DADADADADA
Primjeran za unutarnju gradnju
DADADADANE
Primjeran za gradnju na ploči ili ravnom krovu
DA
(Uvjetno)
DADADANE
Izrada željenog oblika bazena
DADA
(Uvjetno)
NEDANE
Izrada stubišta u bazenu
DA
(Prema želji)
DA
(Određeni oblici)
DA
(Samo standardna stubišta koja su već pripremljena)
DA
(Prema želji)
NE
(Samo u nekim primjerima)
Rasvjeta bazena
DADADADADA
Mogućnost dodatne opreme
DADADADADA
Boja prema izboru
DANEDA
(Uvjetno)
DA
(Izbor imeđu približno 20-25 mogućih boja i kombinacija sa uzorcima)
NE
(Samo u nekim primjerima)
Dubina bazena
Prema želji
od 0,5 do 1,5 mIzbor između različitim modelimaPrema želji
Dvije do tri standardne dubine
Mogućnost izrade preljevnog kanala
DADA
(Ograničeno)
NE
(Samo u nekim primjerima)
DANE
Primjeran za javnu uporabu
DANEDA
(Samo neke izvedbe)
DANE

Koje vrste bazena postoje glede vrste filtracije vode?

Svaki bazen za plivanje ima i filterni uređaj koji omogućuje bistru vodu. Taj zadatak obavlja pješčani filter koji se nalazi u strojarnici bazena. Kruženje vode u bazenu teče na način da se voda iz bazena dovodi na filter, te se pročišćena vaća u bazen. Vodu iz bazena može se dovesti do filtera preko SKIMMERA ili sa voda preko PRELJEVNOG KANALA prelije u kompenzacijski bazen.

SKIMMERSKI BAZENI
Skimmeri su elementi u bazenu koji se namještaju na rub vodene površine. U njih ulazi bazenska voda koja se zatim dovodi do filtera, a prilikom toga u njih ulazi sva plivajuća nečistoća. Kod manjih bazena dovoljan je jedan skimmer, a prema potrebi, dimenzijama i obliku bazena može ih biti više.

PRELJEVNI BAZENI (Bazeni sa preljevnim kanalom)
Među bazene sa preljevom svrstavamo sve one koji nisu skimmerski. Kod ovih bazena se voda koja dolazi na filter uzima iz kompenzacijskog šahta u koji se preljeva preko preljevnog kanala. Preljevni kanal može biti izveden na više načina, može biti po čitavom opsegu bazena, samo sa jedne strane...

Preljevni kanal može biti vidljiv i prekriven rešetkom, ili skriven. Kod bazena "panorama" kanal je nešto niži od ruba tako da se ne vidi.

Svi bazeni sa preljevom imaju uz strojarnicu i poseban kompenzacijski bazen u kojem se skuplja voda koja preljeva u kanal.

Bazeni sa preljevnim kanalom i kompenzacijskim bazenom obično su skuplji od skimmerskih bazena za cca 30-50 %.

Koje su prednosti i mane pojedinih vrsta bazena?

Niže su navedene glavne značajke skimmerskih i preljevnih bazena.

Skimmerski bazeni - glavne značajke

 • Skimmerski bazen je jeftiniji od preljevnog bazena.
 • Skimmerski bazen je jednostavan za gradnju i možemo ga izgraditi sami.
 • Skimmerski bazen je relativno jeftin.
 • Strojanica kod skimmerskog bazenu je prilično mala (cca 3 x 1,5 m ili manja)! Može se koristiti i posebna poliesterska montažna strojarnica.
 • Dezinfekcija vode može se izvesti sa klorovim tabletama bez ikakve automatike.
 • Rub bazena kod skimmerskog bazenu je početak plaže uz bazen.
 • Skimmerski bazen je primjeran za uporabu za privatne zahtjeve, nije primjeran za javnu uporabu.
 • Protok vode iz skimmerskog bazena kroz filtraciju ograničen je brojem skimmera.
 • Voda je u skimmerskom bazenu cca 10 cm niža od gornjeg ruba bazena.
 • Pokrivanje skimmerskog bazena termopokrivalom je vrlo jednostavno.
 • Plutajuća roleta za pokrivanje bazena u skimmerskom bazenu kreće se bez dodatnih vodilica ili kotačića.

Preljevni bazeni - glavne značajke

 • Primjeran je za javne objekte.
 • Preljevni bazen je zahtjevniji za gradnju.
 • Preljevni bazen je skuplji od skimmerskog bazena.
 • Prestižan izgled bazena
 • Preljevni bazen omogućuje puno brži protok vode preko preljevnog kanala u kompenzacijski bazen i filterni uređaj.
 • Filterni uređaj kod preljevnog bazena može biti puno veći nego kod skimmerskog bazena.
 • Preljevni bazen zahtijeva veću strojarnicu pošto će se u njoj nalaziti i kompenzacijski bazen.
 • Kod preljevnog bazena strojarnica je skupa s kompenzacijom velika cca 4 x 3 m.
 • Dezinfekcija vode u preljevnom bazenu je zahtjevnija, te je potreban neki od načina automatske dezinfekcije vode.
 • Rub stijenke preljevnog bazena nije početak plaže! Između ruba bazena i plaže nalaze se stijenka zida i preljevni kanal.
 • Plutajuća roleta kod preljevnog bazena ne kreće se slobodno po površini vode, zato su potrebni posebni kotačići te nerijetko dolazi do poteškoća u kretanju.

Koliki su okvirni troškovi izgradnje bazena glede izabrane tehnologije?

Okvirna procjena cijene izgradnje bazena jedno je od najčešće postavljanih pitanja, a na koje je vrlo teško odgovoriti. Jednostavno iz razloga što kvaliteta i oprema bazena znatno variraju u cijeni. Osim toga i samo količina opreme u bazenu utječe na cijenu. Općenito vrijedi, da za manje od 10.000 EUR + PDV skoro da i nije moguće izgraditi normalni kućni bazen. Sve ovisi o vrsti bazena  (montažni, betonski, liner, poliesterski), načina rada (preljevni ili skimmerski bazeni), željene opreme, prostora gdje će bazen biti izgrađen itd... Naravno, cijena ovisi i o tome da li ćete bazen izgraditi sami ili posao prepustiti profesionalnim izvođačima.

Neke od niže navedenih procjena gradnje prikazuju troškove izgradnje bazena sa skimmerima!

Okvirna cijena izgradnje bazena uključuje iskop, građevinske radove, prosječnu bazensku tehniku i zatrpavanje bazena. Cijenom nije obuhvaćeno dovršavanje okoliša i ostalih radova.

Informativna cijena vrijedi za bazene sa mjerama od 8 x 4  do  9 x 5  m, prosječne dubine 1,35 do 1,5 m.

Za bazen sa preljevom (bazen sa preljevnim kanalom) je, prije svega zbog većeg opsega građevinskih radova, potrebno računati na 30-50 % višu cijenu.

Cijena bazena uvelike ovisi o vrsti i količini dodatne opreme, koja u većini slučajeva može biti ista ili veća od cijene osnovne opreme.

PRIBLIŽNI INFORMATIVNI TROŠKOVI GRADNJE BAZENA ZA RAZLIČITE VRSTE BAZENA:

Betonski bazeni

Naravno, odlični su klasično izgrađeni betonski bazeni sa preljevnim kanalom, izgrađeni na betonskoj podlozi i dostupni do svih stijenki bazena sa svih strana, opremljeni sa snžnim uređajem za pročišćavanje i obloženi sa staklenim mozaikom ili bazenskim pločicama.  

Cijena betonskog bazena ?  Vrlo ovisna o veličini, obliku terena, dostupnosti, vrste dodatne opreme, itd...

Svejedno, ovakav bazen ne možete postaviti za manje od 35.000 - 50.000 € ! U većini slučajeva, cijena ovakvog bazena prelazi i gornji iznos.

Zbog visoke cijene, betonski bazeni grade se na drukčiji način!
Kako? Bazeni su prije svega "skimmerski" (nisu preljevni), oblik pravokutni, bazen neće imati dostup do stijenki, već će biti zasut, strojarnica samo potrebne veličine, ugrađena oprema biti će osnovna i najnužnija dodatna oprema, itd...  Na taj način i betonski bazen postaje pristupačan, posebno ukoliko ga izgradite sami  (SAMOGRADNJA BAZENA).

 

INOX bazeni

Još skuplji od betonskih bazena su INOX BAZENI. Bazeni se mogu isporučiti kao već sastavljeni ili se sastavljaju na gradilištu bazena. U ovom primjeru, potrebno je izgraditi konstrukciju bazena ( betonske ili zidane stijenke na betonskoj podlozi ). Za ugradnju INOX bazena potrebna je betonska podloga. Životni vijek INOX bazena vrlo je dug, duži nego li kod betonskih bazena, mada je zato i cijena viša.

Cijene INOX bazena se  u prosjeku kreću između  55.000 - 90.000 € i više...

Naravno, cijena ovisi od načina izvedbe, veličine i načina ugradnje.

 

Poliesterski bazeni

Jeftiniji i vrlo jednostavni za ugradnju su poliesterski bazeni. Ugradnja poliesterskog bazena ne zahtijeva vrhunskog izvođača građevinskih radova, kao kod betonskog bazena. Potreban je iskop i betonska podloga, a kod nekih modela nije potrebna niti betonska podloga, već samo poravnata šljunčana podloga. Bazen se položi na pripremljenu podlogu, razvuku se instalacije, te se zatrpa suhom mješavinom šljunka i cementa. Kompletna montaža bazena obavljena je u nekoliko dana. Vijek trajanja ovih bazena kraći je od betonskih, ali je zato i cijena niža.

Cijene poliesterskih bazena se u prosjeku kreću između 15.000,oo - 45.000,oo €

Naravno, i kod poliesterskih bazena vrijedi da cijena ovisi o dimenziji, proizvođaču i načinu ugradnje. Zato neki od poliesterskih bazena mogu biti znatno skuplji od drugih, te ukupna cijena može biti viša od 45.000,oo €.

 

LINER bazeni

Još jeftiniji (prije svega ovo vrijedi za jednostavne kvadratne oblike) su takozvani LINER bazeni, koji su obično izgrađeni iz STIROPOOL blokova, betonskih blokova ili limenih panela. Vodotijesnost bazena omogućuje posebna 1,5mm debela PVC folija, koja se kroji i vari direktno u bazenu. Gradnja LINER bazena također ne zahtijeva vrhunske građevinare, te izgradnju može obaviti svaki građevinar.

Prosječna cijena liner bazena kreće se između  12.000,oo € - 35.000,oo €

To naravno ne znači da liner bazen ne možete izgraditi i za manje novca, pogotovo ako bazen izgradite u vlastitoj režiji i prema jednostavnijem načinu gradnje.

Suprotno gore navedenom, cijena bazena može dodatno narasti ugradnjom razne dodatne opreme u bazen. 

 

Montažni bazeni

Najjeftiniji su bazeni koje skupno nazivamo montažni bazeni. Najjednostavniji bazeni iz ove skupine imaju vrlo nisku cijenu. Ovakve bazene možete pronaći u boljim trgovačkim centrima.

Bolji bazeni iz ove skupine nakon izgradnje izgledaju poput pravih bazena izgrađenih prema gore navedenim načinima. Montažne bazene dijelimo u više podskupina, od kojih je na našem tržištu najzastupljenija najjeftinija skupina, kupnjom koje kupci ostaju nemalo razočarani.

Obični montažni bazeni normalno su okruglog ili ovalnog oblika, te opremljeni filternim uređajem i vodotijesnom "vrećom" koju se položi u bazen. Ova je PVC obloga debljine 0,6 do 0,8mm krojena prema obliku bazena. Tanje folije iz polivinila ili drugih sličnih materijala vrlo se brzo oštete, zato nisu preporučljive.

Cijena ovih bazena vrlo je niska, te počinje već od 2.000€ do 2.500€ za okrugli bazen promjera 5mt, te za veći ovalni bazen 8 x 4m ne može biti niža od 7.000 - 9.000€ sa građevinskim radovima.

 

Gdje mogu nabaviti sav potreban materijal za izgradnju bazena?

Sav potreban materijal za izgradnju bazena možete pronaći u našoj web trgovini ili u našem prodajno izložbenom salonu u Kašteliru. U poduzeću BAZENSKA TEHNIKA d.o.o. bazene prodajemo, montiramo i održavamo već 9 godina, zato nam se slobodno obratite. Više o  poduzeću BAZENSKA TEHNIKA d.o.o. možete pronaći u predstavljanju poduzeća.

Gdje mogu pronaći savjet i pomoć prilikom izgradnje bazena?

U poduzeću BAZENSKA TEHNIKA d.o.o. imamo stručno osposobljeno osoblje koje će vam pomoći savjetima prilikom izgradnje bazena, montaže opreme ili održavanja bazena.

Koju dodatnu opremu za bazen moram namjestiti već prilikom gradnje, a koju mogu postaviti kasnije?

Bazen možemo opremiti najrazličitijom dodatnom opremom, prilikom čega je potrebno znati da je potrebno određenu vrstu dodatne opreme predvidjeti i namjestiti već prilikom gradnje bazena, na način da se ista namjesti u stijenke bazena prilikom izvođenja građevinskih radova. Takva dodatna oprema za bazen je naprimjer: Protutok, vodena masaža, podvodni reflektori,..... Dodatna oprema za bazen poput ljestvi, odskočne daske, solarnog tuša, mogu se namjestiti kasnije.

Postoje li već pripremljeni kompleti za izgradnju bazena?

Naravno! u našoj ponudi imamo više vrsta već pripremljenih kompleta za izgradnju bazena prema sistemu „Uradi sam". Svi kompleti za gradnju bazena sadrže sav potreban materijal za izgradnju bazena uključujući filterni sistem za održavanje vode. Prilikom kupnje kompleta isporučujemo vam i detaljna uputstva sa opisanim cjelotnim postupkom izgradnje. Na slijedećoj stranici možete naručiti KIT komplete bazena za samograditelje.