Pozovite za pomoć prilikom kupnje ili za informacije o proizvodima Više o pomoći
Bazenska tehnika » Početna
 

Bazeni - oprema

Bazen vam jednostavno i mi kompletno opremimo!
Imamo više od 10 godina iskustva sa opremom i održavanjem bazena svih vrsta. Više o modelima bazena, načinima gradnje te mogućnosti različite opreme, pogledajte na web stranici.

Bazenske kupole

Potpuna zaštita za vaš bazen. Pomična kupola je također i najsigurniji način za spriječavanje nesretnih događaja radi bazena, pošto je kod zatvorene kupole u potpunosti onemogućen pristup bazenu maloj djeci ili domaćim životinjama.

Proljetno pokretanje bazena» Kako pripremim bazen za ponovnu upotrebu ?

Na proljeće, nakon zimske stnke i mirovanja bazena, potrebno je bazen pripremiti za novu sezonu kupanja. Priprema bazena ovisi o tome kako ste na jesen pripremili bazen za zimu ( otkriven ili pokriven bazen, itd... ). Ukoliko ste na bazen "zaboravili" nakon sezone kupanja, trebati ćete odvojiti nešto više vremena i trebati će više posla. Prije pripreme bazena za novu sezonu kupanja, najbolje bi bilo da još jednom pročitate uputstva za uporabu bazena, koja ste dobili nakon gradnje istoga, kako bi osvježili naučeno iz prošle godine.
 

 

Kada je najbolje da bazen opet pripremim za upotrebu ?

Svakako je najbolje da se bazen pripremi za rad čim prije na proljeće, znači krajem ožujka ili početkom travnja, a ne čekati da vas iznenade topli dani već početkom svibnja. To posebno vrijedi za bazene koji su ostali otkriveni preko zime i koji su djelimično ili u potpunosti napunjeni vodom. Također i kod bazena koji su pokriveni kupolom vrlo je važno da se čim prije puste u pogon, pošto se voda ispod kupole vrlo brzo zagrijava već sa prvim zrakama sunca.

Je li potrebno svaku godinu mijenjati vodu u bazenu ?

U svakom slučaju preporučljivo je svaku godinu mijenjati vodu u bazenu, no nije i nužno. To pogotovo vrijedi za kućne bazene koje upotrebljava mali broj kupača.

Načelno, voda u bazenu može ostati i 3-4 godine bez mijenjanja. To vrijedi za područja gdje vode nema dovoljno ili je vodu potrebno dovoziti cisternom. 

Osnovni uvjet, da voda ostane u bazenu još jednu sezonu kupanja, je priprema bazena za zimski period i prekrivanje bazena pokrivačem koje onemogućuje prodor sunčevih zraka u vodu. Na taj način spriječili ste stvaranje algi u bazenu, te ovakvu vodu možete koristiti i slijedeću sezonu. 

Kako se razlikuje postupak za ponovno pokretanje bazena ovisno o vrsti i opremi bazena ?

Nema velikih razlika između pripreme bazena ovisno o vrsti bazena. Neovisno o tome je li bazen betonski, liner ili poliesterski, priprema vode je skoro uvijek ista. Razlika je samo u pripremi vode za slijedeću sezonu, pošto se postupak kod svježe vode razlikuje od postupka kod vode koja je već odstajala u bazenu.

Osnovni postopak za pokretanje bazena:

  • otkriti bazen i pospremiti zimsku opremu (zimsko pokrivalo, zaštitni plovci,...)
  • čišćenje bazena (kod punog bazena samo temeljito usisavanje dna i stijenki, kod praznog temeljito čišćenje)
  • ponovno namještanje svih uređaja u strojarnici ukoliko su najesen uklonjeni, te temeljit pregled svih strojarskih i električnih instalacija u strojarnici
  • punjenje bazena sa vodom i ponovno pokretanje svih uređaja - kemijska obrada vode

Razlike kod pripreme vode u bazenu ovise o načinu dezinfekcije istoga. Ukoliko vodu ručno tretirate, nema nekih posebnih priprema. U primjeru da imate namještene automatske centrale ili dozirne uređaje, potrebna je kontrola i kalibriranje prije puštanja u pogon istih. Kod sistema za dezinfekciju sa soli, potrebno je pregledati osim samog uređaja i ćeliju za elektrolizu, te ukoliko se na listićima nakupio kamenac, istoga je potrebno ukloniti prije pokretanja uređaja. 

Koja su sredstva potrebna?

1.)

ČISTILA:

Čistilo za čišćenje vodenog kamenca

 
 Čistilo za generalno čišćenje bazena 
2.)OMEKŠAVANJE VODE

3.)

pH REGULATORI:

-  pH minus

-  pH plus

4.)

ŠOK KLORIRANJE (šok klor)

Klor granulat za šok kloriranje
KLOR GRANULAT

 
5.)

ALGICIDI

Možete izabrati između običnih ili nepjenušavih algicida

 
6.)

DEZINFEKCIJA:

- Klorove tablete

- Tabletirana sol, kod bazena sa solinatorima

- Stabilizator klora (potreban kod uporabe tekućeg klora ili dezinfekcije sa soli)

Mogući su i različiti bezklorni sistemi dezinfekcije vode, na primjer sa "aktivnim kisikom", itd...

 

7.)

RAZLIČITI REZERVNI DIJELOVI

Na proljeće, prilikom pokretanja bazena, najbolje je vrijeme za zamjenu oštećenih ili pohabanih dijelova poput košarica skimmera i crpke, poklopaca i vratašca skimmera itd...

Cjelotni izbor rezervnih dijelova za bazensku opremu naći ćete na stranici:
Rezervni dijelovi za bazen

Rezervni deli za bazen Črpalke
Rezervni dijelovi za crpke
8.)

MOGUĆA DODATNA OPREMA, koju još nemate, kao na primjer:

- Termo pokrivalo za bazen

 - Namotač za termo pokrivalo

Postupak pripreme vode u bazenu

Ukolikor ste se odlučili za mijenjanje vode u bazenu, bazen najprije ispraznite i očistite vodeni kamenac i organsku nečistoću. Očistite i nečistoću u kućištu reflektora (skinite vanjski dio sa žaruljom iz kućišta u zidu), protutoka, masaže itd... kao i preljevni kanal i kompenzacijski bazen kod preljevnih bazena.

Preporučujemo da očišćeni bazen temeljito pošpricate razrijeđenim algicidom, kako bi spriječili stvaranje algi na stijenkama. Posebno pažljivo pošpricajte kuteve i nepristupačna mjesta.

Kada se algicid u potpunosti osuši, bazen napunite vodom. Najbolja je voda iz vodovoda, no ukoliko bazen punite kišnicom, preporučujemo punjenje pola/pola sa vodom iz vodovoda.

Kada bazen bude napunjen, najprije provjerite pH vrijednost vode. Idealna vrijednost ovisi o vrsti bazena:

  • poliesterski bazeni i bazeni sa folijom pH između 7,0 i 7,4
  • betonski bazeni i bazeni, koji imaju dezinfekciju sa solji (solinatori) pH između 7,4 i 7,6

Napomena: Ph na početku podesite ručno. To vrijedi i ukoliko imate automatiku za doziranje, uređaje je najbolje uključiti kada završite pripremu vode. 

Zatim preporučujemo tretiranje vode neutralizatorom kamenca, koji će spriječiti naslage i izlučivanje kamenca i željeznih spojeva u bazenskij vodi.

par dana nakon tretiranja vode neutralizatorom kamenca, obavite šok kloriranje.

Kada vrijednost klora u bazenu padne na uobičajenu vrijednost, između 0,6 i 1,0 ppm, započnite sa uobičajenim načinom dezinfekcije. To može biti ručno dodavanje klor tableta, dezinfekcija sa soli ili uključivanje automatske dozirne centrale.

Kupanje i plivanje ...

Bazen ste uspješno pripremili za novu sezonu. Kako bi kupanje u bazenu bilo uvijek užitak, redovito kontrolirajte pravilnu pH vrijednost vode, te redovito dodavajte dezinfekcijsko sredstvo i algicid.

Uvijek se držite uputa na ambalaži sredstava za njegu vode. Kod kuće uvijek imajte pri ruci osnovna sredstva za njegu vode.

Osnovni artikli koji su nužni u "bazenskoj apoteci":

  • pH minus granulat
  • pH plus granulat
  • Klor granulat
  • Algicid

Količina ovih artikala ovisi o veličini bazena. 

Napomena: Ukoliko imate automatski uređaj za dezinfekciju i ustanovite da ne radi pravilno, odmah isti isključite te sami ručno podesite parametre u vodi, i tek onda pozovite servisera.